Intalnirea dintre presedintele moldovean, Vladimir Voronin, si liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov - a doua la numai o saptamana dupa ce cei doi au semnat la Moscova, asistati de presedintele rus, Dmitri Medvedev, o declaratie extrem de controversata - asadar nu s-a mai produs. Programata sa se desfasoare miercuri la Tiraspol, intrevederea a fost contramandata printr-un comunicat difuzat in seara zilei de marti de Ministerul Reintegrarii de la Chisinau, care anunta ca Voronin nu mai e dispus sa se intalneasca cu Smirnov pana acand acesta nu va anula interdictia de calatorie prin Transnistria impusa, tot marti, unor diplomati occidentali acreditati in Republica Moldova.
E vorba de reprezentantul special al Uniunii Europene, Kalman Mizsei, ambasadorul Statelor Unite, Asif Chaudhry, si ambasadorul ceh, Petr Kypr: primii doi participanti nemijlociti la tratativele ce se poarta in problema transnistreana, iar cel de-al treilea - in calitatea lui de prerezentant al tarii ce detine presedintia in exercitiu a Uniunii Europene.
Smirnov declarase intr-o conferinta de presa ca a aplicat aceasta masura ca raspuns la decizia Bruxelles-ului de nu permite circulatia prin prin tarile Uniunii unui numar de 19 demnitari transnistreni, cap de lista fiind Smirnov insusi.
In acest context, refuzul liderului comunist de la Chsinau de a mai merge la Tiraspol, desi s-a angajat saptamana trecuta la Moscova s-o faca, poate fi privit ca un gest de solidarizare cu diplomatii declarati „persona non-grata” in Transnistria, tardiv insa. Asa cum crede si analistul politic moldovean, Denis Cenusa: „Sprijinirea cauzei amabasadorilor occidentali prin refuzul de a se deplasa la Tiraspol reprezinta o incercare vadita a lui Voronin de a se achita in fata Occidentului pentru Declaraţia semnată la Moscova, care de facto minimizează importanţa formatului de negocieri 5+2 şi vu