Pentru prima oară în România, un spital public ar putea fi evacuat integral în vederea efectuării lucrărilor de consolidare începute în urmă cu 18 luni.
Este vorba despre Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" din Capitală, cu o capacitate de 550 de paturi şi în care lucrează peste 1.100 de cadre medicale. Managerul instituţiei, dr Anca Buliman, a declarat ieri că este de dorit ca acţiunea de consolidare să se desfăşoare cu păstrarea secţiilor în spaţiile existente în clădirile anexe şi nu cu mutarea acestora în alte spitale. Managerul a mai spus că decizia cu privire la modul în care vor continua lucrările va fi luată de ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, pe baza unor propuneri înaintate de o comisie care, timp de două săptămâni, a făcut o evaluare a spitalului.
De la biroul de presă al Ministerului Sănătăţii am aflat că raportul acestei comisii, din care au făcut parte reprezentanţi ai ministerului, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai spitalului, va fi înaintat astăzi ministrului, împreună cu câteva soluţii de finalizare a consolidării fără perturbarea activităţii medicale. Potrivit programului Băncii Mondiale, procesul de consolidare a clădirii spitalului trebuie finalizat până la sfârşitul acestui an, altfel se va pierde finanţarea de peste 30 de miliarde de lei.
Restrângerea activităţii prin mutarea temporară a secţiilor de Chirurgie generală, Ortopedie-Traumatologie, Chirurgie plastică şi reparatorie în alte spitale a stârnit nemulţumiri în rândul medicilor. Şefii secţiilor ce urmează a fi mutate au protestat public, printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Bazac, în care îi cere să păstreze statutul de unitate de urgenţă a unităţii. Medicii se tem că, dacă ar pleca din unitatea sanitară, nu vor mai reveni la spital, şi de aceea cer păstrarea în locaţia actuală a tuturor specialităţilor chirurgicale necesar