Fondul Monetar International a anuntat schimbati masive in procedurile sale pentru acordarea de imprumuturi tarilor cu probleme, incluzand si deschiderea unei linii de credit fara impunerea unor conditii ulterioare imprumutului.
"Astfel de reforme reprezinta o schimbare semnificativa in modul in care FMI poate ajuta statele membre, fapt care se simte cu atat mai mult astazi, in plina criza", a declarat presedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP.
"Mai multa flexibilitate in acordarea de imprumuturi si niste conditii cadru ne vor ajuta sa marim capacitatea Fondului de a raspunde prompt la nevoile membrilor. Statele membre, in schimb, vor avea de beneficiat in lupta impotriva crizei economice si recesiunii".
Principala inovatie este crearea unui nou instrument de credit - Flexible Credit Line - proiectat pentru acele tari pe care FMI le considera ca avand economii bine administrate "stand fundamental bine si implementand cu succes diversele politici".
Flexible Credit Line, care nu impune conditii dupa ce imprumutul este acordat si nu este limitata la o anumita suma de bani care poate fi acordata, va permite tarilor sa foloseasca aceasta linie de credit ca un instrument de siguranta.
"In trecut, imprumuturile FMI aveau adesea prea multe conditii, fiind insuficient concentrate pe obiectivele principale", a mai declarat Strauss-Kahn.
Institutia, formata din 185 de state membre, a carui misiune este de a promova stabilitatea globala, a anuntat reformele cu o saptamana inaintea intalnirii Grupului celor 20, care va avea loc la Londra si care va avea drept obiectiv construirea unui cadru legal care sa impiedice economia globala sa ajunga intr-o criza similara.
La solicitarea presedintelui american, Barak Obama, membrii G20 au inceput sa pregateasca setul de masuri prin care actuala