Companiile de recrutare spun că se caută specialişti în IT, ingineri şi finanţişti cu pretenţii reduse. Numărul celor care se află în căutarea unui loc de muncă a crescut simţitor, în urma disponibilizărilor masive, astfel că, de multe ori, numărul candidaţilor pe acelaşi post este dublu faţă de anul trecut. Cei mai afectaţi de şomaj sunt lucrătorii din domeniul petrolier, arată statisticile Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Reuters
1 /.
Programatorii, contabilii, specialiştii în audit şi vânzări îşi găsesc destul de uşor un loc de muncă şi pe timp de criză, spun reprezentanţi ai companiilor de recrutare. Deşi numărul locurilor de muncă disponibile s-a înjumătăţit faţă de anul trecut şi multe companii au îngheţat angajările, portalurile de recrutări primesc cereri în continuare pentru astfel de posturi. Companiile de profil au nevoie de operatori în call-centere, în timp ce statul caută de zor poliţişti, medici şi jurişti.
Muncă multă şi bani mai puţini
În timp ce, pe fondul crizei economice, majoritatea angajatorilor recurg la drastice reduceri de personal, unii manageri îşi întăresc echipele cu profesionişti capabili să muncească mai mult, cu pretenţii salariale destul de modeste.
„Primele semne vizibile de scădere pe piaţa muncii au apărut în ianuarie, dar fenomenul s-a accentuat drastic în luna februarie”, susţine Mădălina Uceanu, director executiv al companiei de recrutare Aims Human Capital România. Oferte de muncă sunt pentru specialişti în IT, ingineri, finanţişti şi farmacişti aproape în acelaşi ritm ca în 2008. În plus, se caută specialişti în sectoarele producţiei şi distribuţiei bunurilor de larg consum.
„În cadrul companiilor ce îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii se recrutează de la poziţii de entry-level până la poziţii de top managemen