Programul de ajutor dintre Romania si FMI va functiona timp de 24 de luni, iar dobanda imprumutului se va schimba in functie de conditiile pietei.
Valoarea totala a imprumutului se ridica la 19,95 miliarde de euro, din care 12,95 miliarde de euro provin de la FMI, 5 miliarde de euro vin de la UE, intre 1 si 1,5 miliarde de euro de la Banca Mondiala la care se va adauga o finantare suplimentara de pana la un miliarde de euro de la alte institutii financiare, printre care se numara si BERD.
"Am finalizat cu succes negocierile pentru un pachet de finantare multilateral, in valoare de aproximativ 20 miliarde euro. Vom trimite scrisoarea de intentie la Washington, unde trebuie aprobata de catre boardul executiv al FMI, pentru a putea apoi implementa programul", a spus oficialul FMI, Jeffrey Franks.
"Acordul se intinde pe doi ani deoarece criza financiara va mai dura o perioada si efectele in Romania se vor simti pentru mai mult timp. Romania are nevoie de acest ajutor pentru ca exista deja probleme la nivel incipient in economie", a declarat miercuri reprezentantul FMI, Jeffrey Franks.
Potrivit estimarilor, primii bani vor putea fi trasi de la FMI in luna mai, in timp ce banii de la Uniunea Europeana vor fi disponibili in abia in vara. Prima transa de la FMI se ridica la 5 miliarde euro.
Cursul s-a apreciat usor dupa anuntarea acordului
Odata facut anuntul valorii imprumutului extern, leul s-a apreciat in fata monedei euro, ajungand la valoarea de 4,27 de lei/euro.
Romania trebuie sa recurga la reforme structurale in privinta politicii fiscale, au mai spus cei de la Fondul Monetar International.
Acestia sustin decizia BNR de a mentine tinta de inflatie joasa, anuntata de banca centrala pe 2009, si cred ca ea poate fi atinsa. Politicile monetare pot fi adaptate, crede Jeffr