Cei peste 400 de salariaţi ai societăţii intră în şomaj tehnic de la 1 aprilie, timp de trei luni, şi vor primi în această perioadă doar 75% din salariu, dar jumătate dintre aceştia vor trebui să vină în continuare la muncă.
"Nu putem închide rafinăria şi gata. Trebuie să existe un minimum de personal tehnic care să asigure securitatea în cadrul societăţii şi care să supravegheze instalaţiile. Probabil că, prin rotaţie, vor veni la muncă circa 50% din numărul total al angajaţilor”, a declarat directorul rafinăriei, Nicolae Bucur.
Decizia de intrare în şomaj tehnic a fost luată de către Consiliul de Administraţie al societăţii. Directorul rafinăriei, Nicolae Bucur, a declarat că singura alternativă era concedierea colectivă.
Rafinăria are de recuperat bani
Societatea are de recuperat de la ANAF 41 de milioane de lei, bani care reprezintă TVA-ul pentru exporturile de ţiţei din perioada august 2007 - decembrie 2008. Rafinăria mai are de primit alţi aproximativ 10 milioane de lei de la Electrocentrale Oradea şi CET Iaşi pentru păcura livrată.
Neîncasarea banilor a afectat grav fluxul de numerar şi capacitatea de plată a societăţii în relaţiile cu furnizorii săi. Astfel, Rafinăria a fost oprită şi nu mai funcţionează de la 1 ianuarie 2009 deoarece Petrom a sistat livrările şi a reziliat la jumătatea lunii februarie contractul de vânzare-cumpărare pe anul în curs.
Au protestat la Guvern şi Cotroceni
Angajaţii rafinăriei au protestat mai multe zile în această lună la Ministerul de Finanţe şi Guvern şi, apoi, la Cotroceni, fără niciun rezultat până acum.
Citiţi mai multe despre acest subiect, mâine, în "Adevărul" şi "Adevărul de Seară", ediţia de Ploieşti