Luna martie declanşează, ca în fiecare an, corespondenţa de formulare între angajaţi, companii şi Fisc pentru declararea veniturilor obţinute în anul anterior.Peste 7,5 milioane de fişe fiscale ajung în perioada aceasta la administraţiile financiare, companiile din ţară trebuind să le depună atât pentru salariaţi, cât şi pentru persoanele plătite sub alte forme. Procesul rămâne în continuare greoi, chiar dacă, de câţiva ani, fişele pot fi depuse şi online, în format
Luna martie declanşează, ca în fiecare an, corespondenţa de formulare între angajaţi, companii şi Fisc pentru declararea veniturilor obţinute în anul anterior.
Peste 7,5 milioane de fişe fiscale ajung în perioada aceasta la administraţiile financiare, companiile din ţară trebuind să le depună atât pentru salariaţi, cât şi pentru persoanele plătite sub alte forme. Procesul rămâne în continuare greoi, chiar dacă, de câţiva ani, fişele pot fi depuse şi online, în format electronic, cu ajutorul programului de asistenţă al Ministerului Finanţelor (portalul ANAF). Multe companii continuă însă să depună documentaţia pe dischetă, însoţită de borderouri. Aceasta este foarte stufoasă, fişele fiscale cuprinzând date referitoare la identitatea angajatorului şi a angajaţilor, perioada angajării, deducerile personale şi calculul impozitului.
Depunerea formularelor de venit ale persoanelor fizice durează din martie până la jumătatea lunii mai. Până la începutul lunii martie, angajatorii şi cei care sunt plătitori de alte venituri decât salariile au trimis deja formularele administraţiilor financiare. În această perioadă a început şi distribuirea fişelor fiscale şi a adeverinţelor de venit către angajaţi sau alţi beneficiari de venituri, pe care aceştia trebuie să le depună mai departe la administraţiile financiare până în luna mai.
Din totalul de circa 7,5 milioane de contribuabili pers