La prima reuniune mondiala a procurorilor generali desfasurata la Bucuresti, premierul Emil Boc i-a sfatuit pe toti procurorii generali si procurorii-sefi prezenti sa nu cada prada tentatiei de a raspunde la telefoanele oamenilor politici.
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a deschis lucrarile Summitului Mondial al Procurorilor, desfasurat pentru prima oara la Bucuresti, intre 23 si 25 martie. Invitat la deschiderea reuniunii alaturi de presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc a uimit audienta cu o declaratie privind presiunile exercitate de politicieni, de mass-media ori de populatie asupra procurorilor. "Din punctul de vedere al presiunii politice, este clar ca exista o tentatie a politicianului de a folosi telefonul. Sfatul meu este de a nu raspunde la apelurile politice ale acestuia. Este o garantie a democratiei si a statului de drept", a spus Boc.
O parte din procurorii aflati la summit au fost de parere ca afirmatia nu era potrivita intr-un asemenea cadru, spun surse apropiate participantilor la aceasta intalnire. De aceeasi parere este, intr-o oarecare masura, si procurorul Constantin Sima, membru in consiliul director al Asociatiei Procurorilor din Romania: "La o astfel de intrunire, care vine sa incununeze niste eforturi considerabile ale procurorilor in Romania, n-ar fi fost de dorit o asemenea afirmatie". Dar, spune Sima, interventii ale politicului in justitie exista in foarte multe state, "mai mult sau mai putin mascat", motiv pentru care cuvintele premierului "nu sunt chiar atat de grave pe cat par la prima vedere". si, considera procurorul, poate ca Emil Boc s-a adresat si politicienilor, indirect, pentru ca si acestia sa manifeste o rezerva mai mare atunci cand sunt tentati sa intervina pe probleme de dosare.
Din punctul de vedere al raporturilor cu puterea executiva si cu cea legislativa, p