Deşi ar fi trebuit să înceapă prevenirea cancerului de col şi a bolilor de inimă, oficialii din MS nu ştiu ce servicii vor primi pacienţii. Sursa: Anita Vizireanu
Două programe importante de prevenţie ar fi trebuit începute anul acesta: unul contra bolilor cardiovasculare, celălalt - contra cancerului de col uterin. Deşi aceste programe sunt planificate de anul trecut, oficialii din Ministerul Sănătăţii nu ştiu încă ce servicii vor putea fi oferite pacienţilor prin medicii de familie.
„Pachetul de servicii va fi menţionat în norme. Nu ştim ce investigaţii se vor face, pentru că fondurile oscilează de la o zi la alta. Lucrăm pentru a-l trimite la guvern”, ne-a declarat Aurel Nechita, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, şi prin Casa de Asigurări de Sănătate vor începe în acest an programe noi de prevenţie, influenţate şi ele de banii puţini care se strâng la Sănătate.
Consiliere privind nutriţia şi monitorizarea greutăţii
Medicul de familie Rodica Tănăsescu, unul dintre specialiştii care a oferit expertiză pentru aceste programe, spune că, iniţial, se dorea folosirea unor date din programul „Analize pentru toţi”, prin care mai mult de jumătate din populaţie a făcut gratuit teste de măsurare a grăsimilor şi zahărului din sânge.
„Pacienţii cu factori de risc au fost identificaţi, am putea continua cu analize precum colesterolemia, trigliceridele, am putea face consiliere privind nutriţia, am putea monitoriza greutatea pacienţilor. Toate acestea s-au stabilit, mai puţin data de la care demarează programul de prevenţie a bolilor cardiace”, spune Rodica Tănăsescu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti.
În Europa, 42% din decesele înregistrate în rândul bărbaţilor şi, respectiv, 55% din decesele în rândul femeilor sunt cauzate de infarct şi accidente vascu