Deputaţii cehi au aprobat, ieri seară, o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul liberal Mirek Topolanek, care asigură preşedinţia Uniunii Europene. Moţiunea a Deputaţii cehi au aprobat, ieri seară, o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul liberal Mirek Topolanek, care asigură preşedinţia Uniunii Europene.
Moţiunea a obţinut cele 101 voturi necesare în camera inferioară a Parlamentului de la Praga, fiind adoptată cu sprijinul a patru foşti deputaţi ai partidului aflat la guvernare, deveniţi independenţi.
Guvernul de centru-dreapta, care supravieţuise în trecut altor patru moţiuni de cenzură, va fi obligat să demisioneze, dar Constituţia cehă nu fixează niciun termen în acest sens. Potrivit Reuters, guvernul ar putea să rămână în funcţie până când preşedintele Vaclav Klaus va numi un nou executiv sau până la desfăşurarea de alegeri anticipate.
Principalele partide aflate la guvernare şi în opoziţie nu au exclus posibilitatea organizării unui scrutin înainte de termen, adică mai devreme de jumătatea anului 2010.
Răsturnarea guvernului de la Praga ar putea pune serios sub semnul întrebării eforturile blocului comunitar de a ieşi din criza economică.
De asemenea, căderea Cabinetului ceh ar complica şi mai mult procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona, dar şi discuţiile privind amplasarea scutului american antirachetă pe teritoriul Cehiei.
Nu este prima oară când o ţară ce deţine preşedinţia UE cunoaşte o schimbare de guvern în timpul mandatului. În 1996, coaliţia de centru-stânga condusă de Romano Prodi a luat locul guvernului de centru-dreapta al premierului italian Lamberto Dini, după ce a câştigat alegerile legislative.
În 1993, Danemarca şi-a început mandatul la preşedinţia UE cu prăbuşirea guvernului lui Poul Schlüter ş