Misiunea FMI şi autorităţile române au căzut de acord asupra unui împrumut de 12,95 miliarde euro în cadrul unui acord de stand-by pe doi ani. La această sumă se adaugă 5 miliarde euro de la Uniunea Europeană, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondială şi un alt miliard de la diverse instituţii internaţionale, dintre care cea mai mare pondere o are BERD. În total, pachetul de criză pentru România are o valoare totală între 20,15-20,45 miliarde euro.Potrivit comunicatului
Misiunea FMI şi autorităţile române au căzut de acord asupra unui împrumut de 12,95 miliarde euro în cadrul unui acord de stand-by pe doi ani. La această sumă se adaugă 5 miliarde euro de la Uniunea Europeană, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondială şi un alt miliard de la diverse instituţii internaţionale, dintre care cea mai mare pondere o are BERD. În total, pachetul de criză pentru România are o valoare totală între 20,15-20,45 miliarde euro.
Potrivit comunicatului remis de Fondul Monetar Internaţional, mai este necesar acordul board-ului, după care prima tranşă de 5 miliarde euro va putea fi trasă imediat.
Cerinţe
FMI doreşte ca România să deruleze un program prin care să se reducă efectele recentelor scăderi de pe piaţa de capital. Potrivit comunicatului Fondului, programul urmăreşte trei planuri:
- reformarea sistemului fiscal;
- reformarea sistemului financiar;
- implementarea de politici monetare.
Prin reformarea sistemului fiscal se înţelege întărirea politicilor fiscale astfel încât cheltuielile publice să devină mai sustenabile, prin reducerea creşterilor exagerate ale salariilor din domeniul public precum şi a numărului de angajaţi care în ultimii ani au aglomerat sectorul administrativ. Pentru domeniul privat, Fondul nu priveşte cu ochi buni majorările salariale peste productivitate, practicate de asemenea în ultimii an