Guvernul va renunta la eliminarea sporurilor la salarii, una din principalele masuri anuntate la inceputul anului pentru reducerea cheltuielilor bugetare, a declarat ieri ministrul muncii Marian Sarbu, dupa un anunt similar al liderilor confederatiei Meridian, din care fac parte reprezentantii angajatilor din CFR, din industria miniera si ai functionarilor publici.
Sarbu sustine ca a convenit cu sindicalistii ca ordonatorii de credite sa acorde valori maximale ale acestor suplimente financiare (pana la un anumit procent) si ca acestia vor fi "obligati" prin diminuarea cu 20% a cheltuielilor cu salariile incepand cu 1 aprilie sa renunte la acordarea integrala a acestor sporuri.
"Am incheiat negocierile cu sindicalistii, dar urmeaza cele din Guvern cu PD-L", a spus Sarbu (PSD), care va prezenta astazi in sedinta Executivului proiectul de ordonanta privind reducerea sporurilor.
La finele lunii februarie, Ministerul Muncii, condus de fostul sindicalist Marian Sarbu, a inceput sa lucreze la o ordonanta de urgenta care viza eliminarea a cel putin 16 sporuri la salariile bugetarilor, insa a renuntat la acest plan, la presiunea sindicatelor. Sarbu a spus ca niciunul dintre cele 16 sporuri nu va fi eliminat definitiv si ca in 2009 se vor acorda, in limita resurselor, salarii de merit si prime si se va mentine sporul pentru cei care gestioneaza fonduri europene. Acesta va fi insa de "pana la 75%" si nu de fix "75%" cat era pana in prezent, a explicat Sarbu pentru ZF.
Orele suplimentare vor fi platite in limita resurselor aflate la fiecare minister, daca nu sunt recuperate in luna urmatoare efectuarii lor, a mai spus Sarbu.
Sporurile pentru control financiar preventiv si intern si cel de audit de 25% din salariu vor ramane in picioare, la fel si sporul de 10% pentru conditii vatamatoare produse de radiatiile electromagnetice. Sporurile pentru parti