Bogdan Drăghici, reprezentantul Asociaţiei „T.A.T.A“, reclamă faptul că taţii pierd custodia copilului în 95% din cazurile de divorţ. Despărţirea dintre soţi este transformată, adesea, într-o luptă crâncenă pentru copil. De cele mai multe ori, instanţa încredinţează minorul mamei. Bogdan Drăghici, 36 de ani, este divorţat din 2006. “Despărţirea mea de fosta soţie s-a transformat într-o bătălie pentru custodia copilului. Instanţa a fost de acord să-mi încredinţeze fetiţa un an.
Apoi, o altă instanţă a decis că ea trebuie să rămână cu mama sa. Astfel de decizii se iau în 95% din cazurile de custodie. Restul de 5% sunt favorabile taţilor. Adică atunci când mama nu vrea custodia sau este într-o situaţie-limită - foarte bolnavă”, spune Bogdan Drăghici.
Drama personală i-a dat idea înfiinţării organizaţiei “T.A.T.A.” care să apere drepturile parentale. „Justiţia trebuie să ţină cont de interesul suprem al copilului, dar, de fapt, ea ţine cont de interesul mamei.
Până şi Codul familiei are un preambul halucinant. În articolul 1 se precizează : “Statul apără interesele mamei şi copilului şi manifestă deosebită grijă pentru creşterea şi educarea tinerei generaţii”. Dar tatăl? Unde e? Sunt 200.000 de taţi divorţaţi în România, iar pe ei statul nu-i protejează”, susţine Drăghici.
Taţii, în rol de „lupul cel rău“
“Discriminarea taţilor în instanţă este o realitate crudă. Justiţia nu îi divorţează numai de soţie, ci şi de propriul copil. Micuţii sunt de multe ori îndoctrinaţi. Li se spune că tatăl e un nenorocit, că face rău, că nu trebuie să se mai apropie de ei şi în final ajung să se îndoiască de sentimentele pe care le-au avut până în momentul rupturii soţilor.
Mamele, în schimb, sunt bune, înţelepte, protectoare”. Drăghici adaugă că trăim în România, unde tatăl este părinte de rangul doi