Romania, una dintre cele mai sarace tari ale UE, este cea de a treia tara din blocul european care, din cauza unor grave probleme economice, a avut nevoie de "injectia de fonduri" de la FMI pentru a nu ajunge la faliment de stat, acceptand conditii dure, scrie joi presa internationala, monitorizata de Newsin.
Financial Times Deutschland constata ca, "dupa Ungaria si Letonia, Romania este cea de a treia tara care trebuie salvata de la faliment" si ca pentru 20 de miliarde de euro, Bucurestiul a trebuit sa accepte conditii dure, negociate timp de doua saptamani.
Euronews Deutschland scrie la randul sau ca "Romania primeste o injectie de capital" de 20 de miliarde de euro, fiind cea de a treia tara din UE care apeleaza la ajutor, "intrucat era amenintata cu falimentul de stat". Potrivit sursei, FMI ar calcula o reducere a economiei de pana la 6%.
"Bucurestiul a acceptat o serie de conditii dure pentru banii imprumutati", considera Euronews, amintind ca Bucurestiul s-a angajat sa inghete salariile sectorului public si ca va incerca sa reduca deficitul bugetar la 4,6% din PIB.
Die Welt arata ca UE si FMI "ajuta Romania la mare ananghie". Publicatia germana nu uita sa aminteasca de faptul ca joi urmeaza ca FMI sa se intalneasca la Viena cu cele mai importante banci straine care activeaza in Romania, pentru a discuta despre garantarea faptului ca nu vor extrage din tara banii obtinuti de bancile-filiala. Mai mult, Die Welt aminteste si de faptul ca UE ar saluta "un angajament pe termen lung din partea bancilor straine pentru afacerile lor din Romania".
Cotidianul austriac Wiener Zeitung reia aceleasi informatii ca si publicatiile precedente, dar adauga o scurta declaratie a unui diplomat austriac. "Contractarea unui credit FMI este, intr-o oarecare masura, o incapacitare politica si economica a statului in cauza", a