Ardeleni sau moldoveni, olteni sau bucureşteni - toţi au o părere deja formată despre cei care locuiesc într-o altă zonă a ţării. Fiecare zonă a României are caracteristici specifice, la fel şi locuitorii ei. La prima vedere, pare să existe un conflict între românii proveniţi din zone diferite. Populaţia din fiecare regiune a ţării are o serie de prejudecăţi când vine vorba despre locuitorii unei alte zone din România. Bucureştenii sunt ţinta tuturor. Arareori se găsesc persoane din provincie care să nu-i catalogheze drept oameni cu nasul pe sus. Ba unii merg chiar până la a-i descrie ca fiind „neciopliţi”. Pe scurt, cei din Capitală sunt „Mitici”.
Ironiile ardelenilor la adresa moldovenilor, oltenilor sau bucureştenilor, dar şi cele care vin ca răspuns sunt reflectate perfect în bancuri. Glumele făcute pe seama locuitorilor din alte zone pot duce cu gândul la un tip de „secesiune”. Numai că specialiştii sunt de părere că nu este nimic îngrijorător. Este o chestiune care ţine de identitatea regională.
„Ciocnirea regiunilor”
De locuitorii oricărei zone se leagă o serie de stereotipuri. Ardelenii sunt consideraţi calmi, dar şi prea lenţi. Oameni destoinici, dar parcă prea plini de ei. Oltenii sunt percepuţi ca isteţi, ba chiar „(h)oţi”, capabili să întoarcă orice situaţie în favoarea lor. Moldovenii sunt consideraţi leneşi, săraci şi dornici să ajungă cât mai sus în ierarhia socială. Cât despre bucureşteni… pentru majoritatea celor din provincie, cei din Capitală sunt echivalentul aroganţei. De ce? Pentru că au pretenţia că „ora exactă se dă la Bucureşti”. Sunt „Mitici”. În cartea „Istoria beţiei la români”, Mircea Bălan face un portret-robot al lui Mitică, „bucureşteanul par excellence”, personajul consacrat de Caragiale.
„Şmecheraşul de Bucureşti, o pramatie înfumurată, un potlogar dublat de un hoţ şi un mi