Elevii şi studenţii militari au vorbit cu tinerii prezenţi despre modul de studiu din armată. Lunile iunie-iulie sunt esenţiale pentru elevii claselor a VIII-a, respectiv a XII-a. Până la susţinerea examenelor, tinerii trebuie să decidă ce carieră aleg. Armata ar putea fi o alegere. Bursa locurilor educaţionale din Ministerul Apărării Naţionale, organizată astăzi, la Sala Polivalentă din Reşiţa, a prezentat oferta colegiilor şi academiilor militare din ţară.
O parte din tineri au venit însoţiţi de părinţi. Alin Vica a aflat de bursa de astăzi de abia ieri. „Nu ştiam că şi la noi, în Reşiţa, se organizează aşa ceva, pentru locurile de la colegii. De licee m-am interesat, dar nu sunt atras de niciunul în mod special. Vreau să văd astăzi cât de greu se intră la colegiu militar şi ce trebuie să fac ca să mă pregătesc de admitere“, a spus băiatul.
O sută de locuri pentru fete
În ţară sunt trei colegii militare: la Alba Iulia, Breaza şi Câmpulung, fiecare cu 125 de locuri pentru băieţi şi 25 pentru fete. Fetele sunt mai reticiente în ceea ce priveşte armata. Majoritatea celor prezenţi astăzi la Sala Polivalenta a venit mai mult din curiozitate. Spre deosebire de fete, absolvenţii de liceu au fost mult mai interesaţi de locurile din academii. „Mă gândesc de ceva timp să intru în armată. Dacă nu reuşesc aici, voi încerca la pompieri sau jandarmi. Nu ţin neapărat să fiu militar, dar în zilele noastre este o salvare de la criză“, a spus astăzi Marian Ghicu, un tânăr reşiţean.
Soldaţi gradaţi voluntari
Pe de altă parte, până în data de 24 aprilie, se fac recrutări pentru cei care doresc să devină soldaţi. „Armata îţi asigură în primul rând un loc de muncă sigur. Pe lângă asta, un salariu de pornire este de 1.150 de lei“, a spus maiorul Dorel Rîşcu, ofiţer de presă.
Potrivit acestuia, pe timp