Mugurel Rădulescu spune că implementarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor este direct condiţionată de voinţa autorităţilor locale şi aplicarea coerentă a sancţiunilor şi a măsurilor de control. Marea majoritate a populaţiei doreşte să recicleze, însă are nişte cerinţe minime care ţin în primul rând de asigurarea infrastructurii, potrivit preşedintelui Eco-Rom. Aţi depăşit ţinta de reciclare pentru anul 2008. Se va menţine acest trend ascendent şi în 2009?
Este posibil să o depăşim. Dar trebuie să revenim la obiectivele pe baza cărora funcţionează Eco-Rom Ambalaje, ca organizaţie de recuperare. În primul rând, Eco-Rom Ambalaje îndeplineşte obiectivele de reciclare şi valorificare pentru clienţii săi. Faţă de obligaţia minimă stabilită de legislaţie, Eco-Rom sigur că trebuie să adopte măsuri suplimentare. De obicei, colectăm şi trimitem la reciclare ceva mai mult decât este necesar pentru a preveni tot felul de surprize.
Deşeurile colectate sunt reciclate doar pe piaţa internă sau şi în străinătate?
Sunt reciclate şi în afară, nu numai în România. Pentru că, odată ce sunt colectate, sortate, ele devin aşa-numite materii prime secundare şi poţi să reciclezi în interiorul ţării, în Uniunea Europeană sau în afara Uniunii Europene, atâta vreme cât sunt condiţii similare, respectiv să nu ajungă la groapa de gunoi, să fie tot reciclate. La hârtie şi la plastic, capacităţile de reciclare sunt suficiente pe piaţa internă.
La sticlă, spre exemplu, capacitatea producătorului local Stirom este posibil să fie mai mică în viitor decât necesarul la nivel naţional. Dar Eco-Rom-ul a găsit soluţii de reciclare în construcţii şi acum încercăm să promovăm folosirea în construcţii a sticlei colectate.
Tot aici, la noi?
Da, în România. A trebuit să gândim acest tip de soluţii pentru