8.000 de românce au plătit în 2008 prelevarea de sânge din cordonul ombilical. Acesta poate fi folosit dacă micuţii fac boli precum leucemia.
Aproximativ 8.000 de românce au cerut anul trecut prelevarea de celule stem din sângele placentar pentru a fi sigure că micuţii lor au o rezervă dacă fac o boală gravă precum leucemia, a anunţat ieri Victor Zota, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant. 80% din probele prelevate au fost procesate şi stocate în Slovacia, iar 20% au rămas în banca de celule stem de la Cluj.
Anul acesta, numărul cuplurilor care vor apela la această soluţie ar putea ajunge la 10.000 şi asta datorită deschiderii celei de-a doua bănci de celule stem din ţară, la mijlocul lunii aprilie. Prelevarea de celule stem din sângele placentar şi depozitarea lor în băncile private se face contra cost. Preţul de recoltare variază între 3.000 de lei şi 5.000 de lei.
Stocate în azot lichid, la -196 de grade C
Pachetele de sânge placentar cu celule stem care se ţin în bănci au o durată de viaţă nelimitată, cele mai vechi celule criogenate având deja 23 de ani. Depozitarea celulelor se face în azot lichid, la o temperatură de -196 de grade C. Procesarea sângelui placentar implică o serie de etape. „Mai întâi se verifică fişele, identitatea mamei, integritatea pachetului şi se stabileşte dacă este pregătit pentru procesare. Sângele placentar se procesează în 96 de ore dacă este păstrat la o temperatură de 4 grade C. Urmează sterilizarea produsului şi criogenarea celulelor în sistem computerizat.
Ultima etapă e carantinarea, sângele fiind păstrat până avem siguranţa că este viabil şi că poate fi mutat în stocatorul definitiv”, a explicat ieri Serviu Habago, country ma nager la Cord Blood Center România, care a anunţat şi deschiderea primei bănci de celule stem din Bucureşti. Până acum, cu celulele st