Politica Băncii Naţionale a României de a majora dobânzile este devastatoare pentru mediul privat din România, afirmă Burcea. Stimularea consumului de produse fabricate în România ar putea fi o soluţie pentru ieşirea din criza economică, susţine Alin Burcea, directorul general al Paralela 45. Cum percepeţi dumneavoastră criza?
România este, într-adevăr, în criză. Spun asta pentru că se simte scăderea consumului. Politica Băncii Naţionale a României (BNR) este absolut devastatoare pentru mediul privat. BNR practică aceeaşi politică precum în anul 1997 când au crescut dobânzile pentru finanţare. Trebuie să se dea drumul la credite, obligatoriu, altfel vor fi mulţi care vor intra în colaps.
Cât credeţi că va mai dura criza în România?
Este foarte greu de preconizat. Exact cât spune Obama că va dura şi în America. Declinul economic din România depinde şi de marile puteri ale lumii. Oricum, cert e că de-abia a început criza în ţara noastră. Repet: trebuie obligatoriu să se dea drumul la consum, la credite. Ce să facem cu o dobândă de 15-17%? Este enorm de mare. Vorbeam cu parteneri din Israel care îmi spuneau că la ei dobânda este de 0,2 -0,3%.
Dacă ar fi să aveţi o putere la nivel executiv, pe ce sector v-aţi axa pentru a redresa economia?
Agricultura cred că ar fi un sector pe care ar trebui să ne axăm mai mult. Ideea de bază este că trebuie, neapărat, să creştem consumul. Dar consumul de produse româneşti, nu din import. Nu ar trebui să ne intereseze atât de mult exporturile, cât consumul intern.
Din păcate, preţul produselor agricole din România este mult mai mare decât cele din ţările Uniunii Europene. De asemenea, aş încerca să modific politica de dobânzi a băncilor pentru că, în condiţiile actuale, creditarea riscă să se blocheze. Şi în infrastructură ar trebui să investim