Rata locurilor de muncă neocupate a scăzut abrupt în 2008. Sectorul extractiv şi energia electrică, termică, gaze şi apă înregistrează cele mai mici rate de neocupare a locurilor de muncă, arată statisticile oficiale. Administraţia publică, sănătatea şi asistenţa socială sunt domeniile cele mai neatractive pentru forţa de muncă, în timp ce sectorul extractiv a avut cele mai puţine slujbe libere, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS).
Scăderi în toată economia
Cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în activităţile administraţie de publică, sănătate şi asistenţă socială, cu o rată a locurilor de muncă neocupate de 6,01%, potrivit datelor INS. Faţă de 2007, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante au avut valori mai scăzute anul trecut în majoritatea activităţilor economice. Excepţie fac învăţământul, domeniile sănătăţii şi asistenţei sociale şi sectorul de transport, depozitare şi comunicaţii, unde numărul de locuri de muncă vacante a crescut uşor, cu mai puţin de 1%.
Specialiştii sunt cei mai căutaţi
În activităţile de tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate în principal firmelor, rata anuală a locurilor de muncă vacante a stagnat la valoarea din 2007, de 1,31%. cAngajatorii au căutat cel mai mult specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice, pe acest segment fiind disponibile 3,17% din slujbele totale. În 2008, firmele au mai căutat tehnicieni, maiştri şi asimilaţi, pentru care 2,13% din posturi nu erau ocupate.
Pentru ocupaţiile de legislatori, înalţi funcţionari şi conducători se înregistra, potrivit INS, o rată redusă de posturi vacante, de 1,17%. De asemenea, pentru slujbele de lucrători operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi doar 1,57% din slujbe erau disponibile.
Comparativ cu 2007, ratele medi