Economia trece printr-o criza de incredere, iar bancile ar putea sa devina „grabite" si sa nu mai astepte ca firmele sa-si revina din punct de vedere financiar. Solutia este pastrarea echilibrului si gasirea alternativelor de redresare a companiilor, si nu ducerea acestora in faliment, a declarat Serban Toader, senior partner KPMG, intr-un interviu acordat ZF.
„Un risc pe care il vad este ca bancile ar putea sa devina prea «grabite» si sa nu mai astepte ca debitorii sa-si revina din punct de vedere financiar, operational, si sa ii duca direct in lichidare. Desi ar putea exista situatii justificate, trebuie ales momentul cel mai potrivit. Lichidarea nu este intotdeauna cea mai buna alegere, chiar daca exista o ipoteca sau un gaj pe un activ, pe un teren, pe o cladire, pe un echipament. Este oare acum cel mai potrivit moment sa-l vand? Cine il cumpara si la ce pret?"
Oficialul KPMG a explicat ca multe companii pot sa fie aduse inapoi „pe linia de plutire", fara a fi neaparat duse in lichidare, precizand ca firmele au inceput deja sa se gandeasca la restructurari, ceea ce este un lucru pozitiv. „Sugestia pe care o fac este de a se incerca sa se pastreze un echilibru si de a se gasi solutiile de redresare a companiilor si nu de a le duce neaparat in fa-liment. Prin restructurare, companiile pot sa se repozitioneze operational si financiar, isi pot redefini situatia fluxurilor de numerar. Putem sa le ajutam sa-si repozitioneze procesele de afaceri."
Reprezentantul KPMG sustine ca aceasta sugestie poate fi facuta si Fiscului, pentru ca „a fi agresivi cu cei vulnerabili" in aceste momente nu este o solutie.
„Trebuie vazut de la caz la caz. Imi cam dau seama de ce Fiscul nu considera revenirea la sistemul reesalonarii datoriilor ca fiind potrivita: pentru ca acum 5-10 ani cand se faceau reesalonari la anumite taxe se intamplau fel de fel de abuzuri.