Doua societati comerciale din Cluj controleaza reteaua de radare fixe cu camere de luat vederi din 27 de judete ale Romaniei, impartind incasarile din amenzi cu primariile. Acestea obtin intre 40 si 65% din castiguri, insa, de cele mai multe ori, firmele care monteaza si intretin radarele obtin partea leului.
Prima dintre firme, Codec Spat SRL, a intrat pe piata amplasarii si gestionarii camerelor de luat vederi in 2007. De atunci, in unele localitati au fost instalate chiar si cinci radare pe o distanta de cativa kilometri. In conditiile in care limita de viteza coboara in anumite zone chiar si la 30 km/ora, iar amenzile se ridica la sute de lei, afacerea este deosebit de profitabila.
Benefic SA este cea de-a doua firma intrata pe piata, unic concurent al Codec Spat SRL. Datele obtinute de HotNews.ro arata ca societatea Codec Spat are camere video in judetele Valcea, Vrancea, Salaj, Satu Mare, Mehedinti, Maramures, Bacau, Bihor sau Cluj, iar Benefic a instalat radare in Arad si Sibiu.
Legislatia, in slujba bunului mers al afacerii
Potrivit reglementarilor fiscale in vigoare, toate amenzile de circulatie incasate pe raza unei localitati sunt virate in conturile bancare ale primariei respective. Mai exact, politistii examineaza inregistrarile si trimit notificari pe adresa proprietarului masinii pentru a obtine informatii in legatura cu autorul contraventiei. Dupa ce primesc numele si datele contravenientului, politistii ii trimit amenda si numarul contului de la Trezorerie in care trebuie sa plateasca amenda. Potrivit protocolului semnat, sunt transmise datele amenzilor emise si stadiul lor catre firma privata, care primeste apoi in cont cota parte care ii revine.
Comisarul-sef Carol Varna, de la Inspectoratul General al Politiei Rutiere, recunoaste ca exista un vid legislativ in jurul sistemelor de supraveghere