În lumea bună, nu vii la restaurant doar ca să fii văzut; vii, în primul rând, ca să mănânci opere de artă culinară, "semnate" de un "chef de cuisine".
Numele acestuia străluceşte alături de numele marelui restaurant, iar dacă e aureolat de stele Michelin, cu atât mai bine.
L-am cunoscut pe Maryan Gandon, bucătarul-şef de la "Fairmont" Monte Carlo, datorită acestor stele; încercam să înţeleg de ce se spune despre el că "umblă cu capul pe sus". Pentru că trăieşte "în stele", mai ales că la Carlton din Cannes, Sofitel din Sévres, Royal din Dauville, Grande Épicerie din Paris, Intercontinental Phoenicia din Atena, Roma şi Beirut, Fauchon din Beijing - peste tot, aproape, Maryan Gandon a fost un răsfăţat al celebrului Ghid Michelin.
L'Argentin, o nouă dragoste Nicăieri nu s-a simţit mai bine ca aici, în bucătăria Restaurantului "l'Argentin" din hotelul monegasc "Fairmont". Un hotel de patru stele, având un restaurant cu specific sud-american pe măsură. "De fapt", avea să-mi mărturisească maestrul bucătar, "nu sunt chiar aşa cum se spune, «cu capul în stele Michelin». Stelele sunt chiar... clienţii mei, cei pe care îi văd la masă, fericiţi că pot petrece un moment reuşit din viaţă. Şi nu e vorba doar de mâncare. «L'Argentin» are norocul să fie plasat deasupra mării, să aibă în faţă, Italia, golful şi portul Monaco, peisajul magnific al Mediteranei care se pierde în zare...
Pe urmă, dincolo de mâncare, e important, pentru consumator, să stea pe un scaun comod, să folosească o veselă elegantă, să aibă o ambianţă care să-i sugereze mediul ideal în care se poate simţi bine - muzică, lumină. Sunt mici detalii care fac diferenţa între restaurante. Pentru aceste detalii, uneori imperceptibile şi care devin atracţii fatale, clienţii noştri se întorc aici, ştiind că niciodată binele nu pleacă de la noi."
@N