Societăţile de consultanţă şi băncile au explicat antreprenorilor cum se pot finanţa proiectele pe timp de turbulenţe economice. Experienţa consultanţilor în afaceri poate scoate firmele din impas atunci când toate costurile trebuie reduse. Întreprinzătorii din Banat îşi pot continua proiectele, chiar şi în lipsa lichidităţilor, dacă fac apel la fondurile europene. Potrivit specialiştilor, acestea nu sunt uşor de accesat, dar cu ajutorul consultanţilor pot constitui soluţii prin care criza financiară poate fi depăşită. Riscurile pe care le implică proiectele depuse pentru fonduri structurale, dar şi paşii necesari unui proiect de succes au fost prezentate, ieri, în conferinţa „Fondurile europene - o oportunitate”, organizată de Asociaţia Consultanţilor în Management din România (AMCOR).
Peste 80 de companii din Vest au aflat astfel că un proiect de succes are nevoie un consultant şi o bancă de încredere. Deşi băncile sunt tot mai atente la acordarea creditelor, iar domeniile afectate de criză primesc tot mai puţini bani, experţii bancari asigură companiile că proiectele bine elaborate pot primi bani în continuare.
Fonduri cu risc
Reprezentanţii IMM-urilor care au venit la conferinţa organizată de AMCOR la Timişoara au aflat, ieri, că se pot informa şi pot să-şi găsească simplu şi ieftin parteneri de afaceri dacă accesează gratuit portalul „esimplu.ro”. Consultanţii prezenţi la eveniment au subliniat şi riscurile la care se expune orice întreprinzător care doreşte să se lanseze în afaceri prin intermediul fondurilor UE.
„Nu trebuie uitat de cofinanţare şi că este imposibil să nu rişti”, a spus consultantul Pavel Mărculeţ. Un alt aspect evidenţiat de specialişti a fost că utilajele moderne care să reducă din personal nu sunt apreciate, întrucât numărul angajaţilor trebuie menţinut şi în urma finanţărilor. Schimb