Numarul exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate pe rolul diverselor instante din tara a crescut exponential, In ultimii doi ani, sesizarea Curtii Constitutionale fiind un bun prilej de a tergiversa un proces cu cel putin jumatate de an. In prezent, la Senat, se afla, la un pas de adoptare, o lege prin care se vrea limitarea dreptului de sesizare a Curtii Constitutionale, In asa fel Incat sa nu se mai abuzeze de acest demers. In Timis, In ultimii doi ani, s-au facut unele dintre cele mai fanteziste exceptii de neconstitutionalitate, care au mers de la contestarea Codului Penal pana la contestarea reglementarilor referitoare la obligatia agentilor economici de a avea case de marcat. "Limita" de constitutionalitate
Comisia Juridica a Senatului a decis la mijlocul acestei saptamani sa adopte, In unanimitate, o initiativa legislativa a Guvernului, solicitata de Curtea Constitutionala, initiativa prin care procesele In care se ridica exceptii de neconstitutionalitate nu se mai suspenda. Proiectul de lege In cauza a fost deja adoptat de Camera Deputatilor, iar Senatul e camera decizionala, avizul pozitiv dat legii de catre Comisia Juridica fiind hotarator pentru adoptarea In plen a legii.
Potrivit acestui act normativ, instanta de judecata care solutioneaza o cauza In cadrul careia s-a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate nu va mai avea posibilitatea de a dispune, din oficiu, sau la cererea partii, suspendarea procesului pana la pronuntarea Curtii Constitutionale.
Suspendarea proceselor odata cu ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate a facut ca numarul proceselor In care se sesiza Curtea Constitutionala doar pentru a se tergiversa judecata sa fie tot mai mare, de la an la an. "Numarul cauzelor cu care suntem sesizati e tot mai mare, am ajuns la circa 3.000 de cauze, pe care noi, cei noua judecatori, trebuie sa le solutionam In plen.