Dupa ce au cheltuit mii de miliarde de dolari pentru a sprijini sistemul financiar si pentru programe de stimulare fiscala, guvernele din tarile dezvoltate isi indreapta atentia spre o noua victima a crizei economice - piata imobiliara (in special sectorul rezidential). In Europa Centrala si de Est semnalele in acest sens sunt insa aproape inexistente, iar guvernele din regiune par sa nu realizeze gravitatea situatiei.
Primul semnal de sprijinire a sectorului de real estate a venit de pe piata americana - acolo de unde au aparut si primele licariri ale crizei financiare globale odata cu prabusirea pietei ipotecare a creditelor subprime.
In toamna anului trecut, fosta administratie republicana de la Casa Alba anunta alocarea a 300 miliarde de dolari (circa 212 miliarde de euro, la cursul din septembrie) pentru sprijinirea a 400.000 de proprietari de locuinte care vor sa-si refinanteze creditele ipotecare contractate.
Programul initial al guvernului american avea insa carente semnificative, conditiile impuse de acesta fiind foarte dificil de acceptat de catre creditori pe fondul declinului accentuat al pietei. Valoarea creditului de refinantare urma sa fie de 90% din pretul la zi al locuintei, restul constituindu-se in pierdere pentru banca. De exemplu, pentru o casa care a fost achizitionata initial pentru 500.000 de dolari si a carei valoare la zi nu depasea 350.000 de dolari, valoarea creditului de refinantare era de 315.000 de dolari, iar banca trebuia sa incaseze pierderi de 185.000 de dolari. Programul a fost modificat in februarie anul acesta de noua administratie de la Washington, dar rezultate concrete intarzie sa apara, in timp ce numarul ipotecilor prescrise creste in continuare.
Varianta europeana. In Europa Occidentala, in special in Marea Britanie si Germania, programele de sustinere a sectorului imobiliar rezidential