Guvernul ceh, care detine pana in iunie presedintia rotativa a Uniunii Europene, a cazut, lasand intreaga Europa descumpanita. Multi spun deja ca e o soarta bine meritata pentru echipa premierului Topolánek. Cele sase luni ale Cehiei in fruntea UE incepusera oricum printr-un dezastru comunicational: acea monstruoasa opera de arta spanzurata la intrarea Consiliului European din Bruxelles, in care fiecare tara este reprezentata printr-un agasant cliseu. Germania este astfel acoperita de o retea de autostrazi al caror traseu formeaza o svastica, Romania e in ghearele lui Dracula, iar Bulgaria e reprezentata ca o toaleta turceasca, din cele fara "tron", in care se sta chincit pe vine. Dupa ce Bulgaria a protestat oficial, presedintia ceha a UE a acceptat sa puna o panza neagra peste closetul turcesc, facand ca intreaga constructie sa arate acum si mai grotesc.
Desi nimeni nu a spus-o inca in public, partenerii Cehiei sunt foarte nemultumiti de performantele europene ale guvernului lui Topolánek. Este drept ca hazardul calendarului a facut ca in fruntea UE sa vina o tara mica si fara experienta, intr-un moment de criza planetara in care trebuie luate rapid masuri concrete si energice. Credibilitatea firavului guvern ceh a mai fost insa sistematic sapata si de incapatanarea implacabila cu care presedintele Cehiei, Václav Klaus, a atacat inca de la inceputul mandatului, in ianuarie, ideea insasi a integrarii europene. "UE e mai rea decat URSS", n-a incetat el sa repete, facand in acelasi timp totul ca tara sa sa nu ratifice Tratatul de la Lisabona, prin care UE si-ar simplifica functionarea si ar merge spre o mai mare integrare politica.
Care este acum stadiul dezastrului? In primul rand, s-a ajuns la situatia stranie in care UE va fi condusa vreme de inca trei luni de o echipa de politicieni care nu sunt in stare sa isi conduca propria tara. (A