Pentru a primi împrumutul extern ne trebuie legea salarizării bugetarilor. Avem însă promisiunea că taxele nu vor creşte. Sursa: Vlad Stănescu
Acordul încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va stopa deprecierea leului, va impulsiona creditarea şi va creşte încrederea investitorilor străini, sunt de părere atât autorităţile române, cât şi analiştii economici.
Delegaţia compusă din reprezentanţi ai FMI, Comisiei Europene (CE) şi ai altor instituţii financiare internaţionale au prezentat, ieri, principalele elemente ale acordului de finanţare pentru România. Vom primi, în următorii doi ani, aproape 20 de miliarde de euro, din care aproape 13 miliarde de euro de la FMI, a anunţat şeful misiunii Fondului în România, Jeffrey Franks.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că în luna mai leul se va întări, după ce în rezerva BNR va intra o primă tranşă de 5 miliarde de euro din împrumut.
Agenţiile de rating, „reci” la acordul cu FMI
Contrar aşteptărilor, acordul nu pre supune creşteri de taxe şi impozite şi nici disponibilizări în masă. Însă anumite sacrificii vor trebui făcute. Potrivit lui Jeffrey Franks, guvernul va trebui să simplifice sistemul de salarizare a bugetarilor, reducând din sporuri, iar fondul salariilor de stat va scădea. Nici sistemul public de pensii nu va scăpa. Acesta trebuie reformat, pentru a fi realist pe termen lung, însă FMI nu a cerut scăderea pensiilor. În plus, cheltuielile companiilor de stat vor fi strict monitorizate.
Delegaţia FMI estimează că vom avea, în 2009, un deficit bugetar de 4,6% din PIB, însă nu a dat detalii despre cât de adâncă ar putea fi recesiunea în acest an. Încadrarea în această limită de de ficit şi în ţinta de inflaţie a BNR sunt două obiective pe care trebuie să le urmărească guvernul.
Analiştii se aşteaptă