Situaţia politică de la Praga pune sub semnul întrebării soarta Tratatului de la Lisabona. Căderea guvernului condus de liberalul Mirek Topolanek aruncă Cehia în incertitudine. Unul dintre beneficiarii crizei va fi preşedintele Vaclav Klaus. La o zi după ce cabinetul minoritar ceh, de centru-dreapta, a fost doborât printr-o moţiune de cenzură, tensiunile s-au amplificat pe scena politică de la Praga.
Premierul Mirek Topolanek a anunţat că intenţionează să-şi prezinte azi demisia, deşi opoziţia social-democrată anunţase înainte de moţiune că guvernul actual poate rămâne în funcţie până la încheierea preşedinţiei UE, la sfârşitul lunii iunie.
Cu toate acestea, Topolanek a afirmat, într-un interviu acordat cotidianului “Hospodarske Noviny”, că vizează conducerea viitorului cabinet, avertizând că formaţiunea sa, Partidul Civic Democrat (ODS), va respinge orice alt candidat pentru funcţia de şef al guvernului. În acest moment, toate privirile sunt aţintite asupra preşedintelui Vaclav Klaus, care urmează să numească un nou şef de guvern.
Liderul ceh s-a întâlnit, ieri, cu social-democratul Miloslav Vlcek, preşedinteleui Camerei Deputaţilor, însă a refuzat să dezvăluie numele viitorului premier. La rândul său, Jiri Paroubek, liderul social-democrat care a cerut votul de neîncredere, a declarat că doreşte rămânerea în funcţie a cabinetului Topolanek până în iunie, pentru a evita problemele pe care le-ar putea întâmpina echipa aflată la conducerea UE.
În opinia sa, până la alegerile anticipate din toamnă sau din primăvara viitoare, puterea ar putea fi preluată de un guvern de experţi. În principiu, desfăşurarea scrutinului este prevăzută pentru jumătatea anului 2010.
Proiecte ameninţate
Chiar dacă actualul cabinet rămâne în funcţie până la încheierea preşedinţiei UE, analiştii susţin că obi