Romania are nevoie de o scadere a dobanzilor la credite, in special in lei, pana la un nivel decent, afirma Patrick Gelin, presedintele BRD.
"Asemenea tuturor bancilor de pe piata, sper ca acordul cu FMI sa conduca la scaderea dobanzilor, inclusiv ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii, pentru ca Romania are nevoie de dobanzi mai mici", a spus Gelin.
Claudiu Cercel, vicepresedinte pentru piete financiare al BRD, spune ca banca se pregateste sa reduca dobanzile la depozitele in euro, cu 1-2 puncte procentuale, acesta fiind semnalul unui inceput de relaxare a dobanzilor si la creditele noi in euro, in conditiile in care este de asteptat ca marjele sa scada usor. La randul sau, Frederic Oudea, directorul general al Societe Generale, a afirmat ca semnarea acordului cu FMI constituie inceputul unui proces care poate fi de durata, dar care se va dovedi benefic.
"Inca este nevoie ca Romania sa se ajusteze pentru a face fata crizei, dar suntem convinsi de potentialul sau de crestere si de angajamentul autoritatilor", a spus Oudea.
Seful celui de-al doilea mare grup bancar din Franta sustine ca, fundamental, criza financiara internationala a avut drept cauza acumularea unor dezechilibre macroeconomice, a unei supraoferte de lichiditate care a condus la supraindatorare si la aparitia unor bubble-uri prin cresteri succesive ale preturilor activelor.
"Sectorul bancar a alimentat aceste bubble-uri mai ales prin securitizare, dar cauza crizei este mai adanca. Esential acum este sa reconstruim increderea consumatorilor si a companiilor in sectorul financiar pentru a nu ramane blocati intr-o situatie in care capitalul este asigurat mai ales de guverne."
Bancherul afirma ca trebuie gasit un echilibru intre siguranta sistemului bancar si capacitatea acestuia de a continua creditarea, in conditiile in care piata si-a pierdut referintele i