Fiecare taximetrist trebuie să achite lunar suma de 30 lei pentru difuzarea de muzică în scop ambiental, în timp ce transportă clienţii. Deşi legea drepturilor de autor este în vigoare din 2006, puţini sunt cei care o aplică. Ilie Ungureanu, inspector al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (UCM) Iaşi, a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi cinci plângeri în care sesizează faptul că taximetriştii ieşeni nu plătesc taxa pentru muzica difuzată în maşini.
Plângerile s-ar putea transforma în dosare penale, dar pentru aceasta oamenii legii ar trebui să-i prindă pe taximetrişti în momentul în care dau drumul la radio şi au clientul în maşină. Numai la nivelul municipiului Iaşi sunt înregistraţi 1.800 de taximetrişti. „Vă închipuiţi ce se întâmplă dacă facem dosare penale pentru toţi? Nu le vom termina niciodată”, a opinat Petru Bălteanu, comisar-şef la Serviciul de Investigare a Fraudelor Iaşi.
„Nu am autorizaţie“
Potrivit Legii 8/1996 a drepturilor de autor şi a Deciziei 365/2006 privind utilizarea operelor muzicale, pentru firmele de taxi valoarea remuneraţiei este de 30 de lei pe lună pentru fiecare maşină.
Cei care folosesc muzică în scop ambiental fără autorizaţie riscă închisoarea de la o lună la doi ani sau amendă de la 10.000 la 30.000 de lei. „Când vorbim de muzică ambientală ne referim la orice fel de muzică, la radio, televizor, radiocasetofon sau orice alt echipament”, a explicat inspectorul UCM Iaşi.
Şoferii de taxi ieşeni recunosc că nu plătesc taxa. „Am auzit că se vorbeşte de această autorizaţie. Nu o am, dar normal că ascult radio. Practic de şapte ani această meserie şi nu am plătit taxa asta”, a spus Ionuţ Dumitru, taximetrist.
Patronii bucureşteni spun că au plătit
Unii dintre şoferii de taxi din Capitală nici nu au auzit de taxă. „Ce e aia