» Lefurile taiate, concedierile si platile compensatorii sunt cuvinte pronuntate des de angajatori si de care se tem tot mai mult angajati. Disponibilizarile aduc teama in case, dar si curajul schimbarii surselor de castig. Bataia incasata de salariati de la criza poate avea si efecte pozitive: le reaminteste unora ca lucreaza in domenii care nu le plac si ii determina pe altii sa inceapa afacerea la care pana acum doar au visat.
Elena T. a lucrat, pana acum o luna, la o publicatie din Capitala, care s-a desfiintat. Vestea ca a ramas fara slujba a venit pe neasteptate, iar socul disponibilizarii a fost, in prima faza, foarte mare. "Nu-mi venea sa cred ca mi se intampla mie", spune tanara de 30 de ani. Dupa cateva zile de acomodare, ea a realizat ca are timp sase luni sa-si caute un job asa cum isi doreste. "Compania ne-a oferit sase salarii compensatorii, asa ca un timp sunt linistita. Am avut posibilitatea de a alege intre aceste lefuri si varianta de a intra in somaj", explica Elena. Increzatoare, ea a ales prima varianta, mai ales ca s-a bucurat sa scape de achitarea ultimelor rate la un credit bancar. "Am mai ramas si cu bani, suficienti pentru un trai decent pentru cateva luni. Ma mai ajuta si parintii", recunoaste tanara.
"Am inceput chiar sa ma gandesc la un alt domeniu de activitate. M-am autoanalizat, am stat de vorba cu mine si am constatat ca mi-ar placea sa fac si altceva, de exemplu sa lucrez in publicitate", adauga Elena. Deocamdata, ea candideaza pentru diverse posturi si merge la interviuri. Pana acum, nu a reusit sa-si gaseasca un post, dar asta nu o face sa dea inapoi.
Cazul Elenei este unul fericit si se incadreaza la categoria "angajatori care au cat de cat grija de fostii salariati". "Este vorba despre acele companii preocupate de ajutorul angajatilor disponibilizati si care au apelat la servicii externe de outpl