În luna mai vom putea lua primele 5 miliarde de euro. Misiunea FMI la Bucureşti a anunţat ieri încheierea negocierilor cu autorităţile române pentru un pachet financiar de aproape 20 miliarde euro. Înţelegerea convenită cu Fondul constă într-un acord stand-by pe doi ani, în valoare de 12,95 miliarde de euro. Acordul are nevoie, în continuare, de aprobarea conducerii FMI, care va dezbate scrisoarea de intenţie la începutul lunii mai. Odată aprobat documentul, România ar putea trage imediat o primă tranşă de 5 miliarde euro. Restul pachetului financiar va fi asigurat de UE - 5 miliarde euro, Banca Mondială - 1 miliard euro şi BERD şi alte instituţii financiare – 1 miliard euro.
Rambursarea împrumutului se va face în 3-5 ani, până cel târziu în 2015. Dobânda diferă de la o instituţie la alta şi variază în funcţie de tranşele de împrumut. Banii de la FMI poartă o dobândă de 3,5% pe an, potrivit şefului misiunii FMI în România, Jefrey Franks.
Deficit bugetar de 3% din PIB în 2011
România suferă de două dezechilibre majore, care sunt şi cele două condiţionalităţi ale înţelegerii cu finanţatorii: deficitul de cont curent şi deficitul bugetar. Primul nu reprezintă o problemă gravă, atât timp cât investiţiile străine directe sunt dinamice şi ele pot finanţa dezechilibrul balanţei de plăţi. În acest moment, însă, resursele de finanţare se reduc, mai ales ca urmare a crizei economice mondiale.
În privinţa deficitului bugetar, acesta trebuie adus sub 3% din PIB în 2011, în condiţiile în care proiecţia pentru anul acesta este de 5,1% din PIB după standarde europene. Anul trecut, deficitul bugetar s-a inflamat la 5,3% din PIB, potrivit CE.
Execuţia în numerar indică un deficit bugetar de 4,9% din PIB pentru anul trecut şi o proiecţie de 4,6% din PIB pentru 2009. FMI prevede o contracţie a economiei româneşti cu 4% î