Abordarea institutiei europene este vazuta de catre cei din exterior drept o actiune ce ar putea lasa Europa sa se zbata mai mult in recesiune inainte de a reveni pe crestere economica. Dar o asemenea abordare a devenit un standard al BCE inca de la declansarea actualelor turbulente, in august 2007, strategii institutiei analizand nu doar circumstantele in care trebuiau sa actioneze, ci si eventualele consecinte ulterioare.
„Adoptarea de masuri exagerate fara nicio perspectiva ar intarzia revenirea pe crestere, pentru ca ar submina increderea pietei, care este cel mai important ingredient in aceasta situatie", a declarat presedintele BCE, Jean-Claude Trichet.
Aceasta abordare a institutiei europene s-a reflectat cel mai bine in politica monetara. In momentul in care toate celelalte banci centrale reduceau drastic dobanzile, BCE actiona foarte incet in acest sens. Iar cand celelalte banci centrale au adoptat pachete semnificative de sustinere a pietei financiare, BCE - care are o putere limitata comparativ cu celelalte institutii centrale - a pasat responsabilitatea guvernelor nationale ale statelor europene.
Iar acum, cand celelalte banci se grabesc sa tipareasca sume uriase de bani pentru ca nu mai au acces la lichiditatile de pe piata, BCE ramane ingrijorata de perspectivele unei majorari a inflatiei in urma unui asemenea proces.
Aversiunea europenilor in fata inflatiei poate fi justificata din punct de vedere istoric, dar din perspectiva criticilor BCE o asemenea actiune nu arata decat ca institutia subestimeaza puterea actualei crize. Acestia spun ca institutia ar trebui sa-si schimbe abordarea, in caz contrar riscand sa intre intr-o spirala descendenta pentru o lunga perioada de timp.
Abordarea institutiei europene este vazuta de catre cei din exterior drept o actiune ce ar putea lasa Europa sa se zbata mai mult in reces