Cel mai mare imprumut din istoria tarii este necesar pentru stabilizarea cursului valutar, sustin oficialii.
Romania a convenit asupra unui pachet de finantare externa de la FMI, UE, Banca Mondiala si BERD in suma de 19,95 mld. euro. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, sustine ca pachetul financiar va permite atat ajustarea graduala a deficitului bugetar, cat si depasirea problemei deficitului de cont curent.
"Cu sau fara programul FMI, 2009 va fi un an foarte dificil. 2010 va fi de asemenea un an dificil, poate mai putin dificil decat acest an, dar va fi dificil. Dar sunt optimist, am incredere ca prin oferirea suportului financiar de 20 mld. euro Romaniei efectele crizei vor fi atenuate. Lucrurile vor fi rezolvate mai bine decat fara acesti bani", a spus ieri Franks la incheierea vizitei FMI.
De ce are nevoie Romania de acest acord, de acesti bani? Oficialii romani au declarat de mai multe ori ca acordul este "preventiv", este o "centura de siguranta". Unul dintre obiectivele principale ale acordului este reluarea creditarii prin reducerea rezervelor minime in valuta constituite de banci.
Guvernul nu va mai pune presiune pe lichiditatile de pe piata monetara, ci va stimula investitiile si va lua masuri anti-somaj. De asemenea, va fi o gura de oxigen pentru curs.
FMI va pune la dispozitia Guvernului fonduri de 12,95 mld. euro, printr-un acord stand-by pe doi ani, iar UE urmeaza sa contribuie cu 5 mld. euro, dupa un aviz favorabil din partea Comisiei Europene si Consiliului European.
Dobanda anuala la imprumutul FMI ar fi in acest moment de 3,5%, "o dobanda rezonabila, un cost relativ modest comparativ cu cel la care Romania se poate imprumuta de pe pietele externe", potrivit reprezentantului FMI. Imprumutul acordat de FMI va fi obtinut in transe pana la sfarsitul anului 2010, iar rambursarea se va face trep