Ratele dobanzilor la depozitele in lei au devenit „intens real pozitive" fiind un moment bun pentru a face economii avand in vedere ca ar putea incepe un trend de scadere, apreciaza Lucian Anghel, economist-sef al BCR.
„Este posibil ca dobanzile la lei sa scada, ele fiind in acest moment intens real pozitive, cu peste 7% peste rata inflatiei, ceea ce nu cred ca se va mai repeta pe termen mediu si lung", spune Anghel, subliniind ca acum este momentul pentru a face economii.
Dupa aproape un an in care ofertele bancilor pe partea de economisire au fost din ce in ce mai generoase, ajungand chiar si la 16% pe an, seria scaderilor de dobanda la depozitele in lei deja a inceput. Banca Transilvania si Alpha Bank au redus recent dobanzile cu pana la 0,5 puncte procentuale. Este posibil sa scada treptat si dobanzile oferite de BCR, dar „nu se stie cand si cu cat", spun reprezentantii bancii.
„Se observa in ultimele doua-trei saptamani o relaxare a presiunii dobanzilor la disponibilitati, ceea ce ar putea duce si la o scadere a dobanzilor la credite", a spus Daniela Dobre, directorul corporate IMM-uri pe regiunea Bucuresti in cadrul BCR.
In conditiile in care un sfert din piata bancara (adica cota de piata detinuta de BCR) va continua sa mentina creditarea, „aceasta recesiune ar putea fi mai lina", spune economistul-sef al bancii.
Recesiunea va fi mai lina si datorita acordului incheiat cu Fondul Monetar International, Romania avand in continuare sanse sa devina una dintre primele zece puteri economice din Uniunea Europeana.
„Sansa Romaniei de a evolua in cadrul UE si de a deveni, daca nu una din primele sapte puteri economice, una din primele zece, este inca intacta. Important ar fi sa nu se faca greseli majore de strategie", spune Anghel.
Trei greseli majore pe care le-ar putea face Romania in urma acordului de imprumut extern sunt, in