Premierul ceh Mirek Topolanek si-a prezentat ieri demisia, dupa ce marti deputatii au votat o motiune de cenzura impotriva cabinetului sau, principala acuzatie adusa guvernului fiind proasta gestionare a crizei economice.
Analistii considera ca votul de neincredere al Parlamentului va periclita eforturile guvernului si ale bancii centrale de a proteja tara de recesiune si va face imposibila adoptarea unor masuri anticriza. Spre deosebire de statele vecine din zona, Cehia nu a fost atat de afectata de criza economica pana in prezent.
Productia industriala a Cehiei a scazut in primele luni ale anului cu 23,3%, mai mult decat se asteptau analistii, iar economia este preconizata sa cada cu 2% in acest an de la o crestere de 3,5% anul trecut. Cu toate acestea insa, tara se bucura in continuare de un sistem bancar stabil si de un nivel mic al datoriilor.
„Indiferent daca Cehia este puternica sau nu in comparatie cu vecinele sale, instabilitatea politica este ultimul lucru de care tara are nevoie avand in vedere provocarile care o asteapta", a declarat Timothy Ash de la Royal Bank of Scotland.
De asemenea, sustin analistii, demisia Guvernului ii va speria pe investitori si le va trimite un semnal prost in legatura cu unitatea Europei Centrale si de Est.
Paul Kohout, membru al Consiliului National Economic al guvernului ceh, sustine ca demisia cabinetului este un semnal extrem de negativ in mijlocul recesiunii si a presedintiei Uniunii Europene.
Guvernul si Banca Nationala Ceha au incercat sa imbunatateasca imaginea economiei tarii, dar instabilitatea politica a dus tot acest efort pe apa sambetei, a mai spus Kohout.
Premierul sustine ca alegerile anticipate sunt singura modalitate de a iesi din criza politica si de a nu afecta presedintia Uniunii Europene - pe care Cehia o detine in prezent.
Topolanek i-a trimis ieri