Guvernul va infiinta un Consiliu Fiscal pentru elaborarea de prognoze macroeconomice si va limita rectificarile bugetare, iar companiile de stat vor fi monitorizate, potrivit ministrului finantelor Gheorghe Pogea.
El a precizat ca unul dintre obiectivele programului de finantare externa pe care-l va accesa Romania este consolidarea politicii fiscale pentru a reduce, in viitor, nevoile de finantare si pentru a imbunatati sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice.
Ministrul finantelor apreciaza ca acordul cu FMI, CE si celelalte institutii financiare va creste atractivitatea Romaniei in fata investitorilor straini si va reduce presiunile pe cursul de schimb.
Ministrul finantelor a reafirmat, ieri, in cadrul unui seminar organizat de Business Standard, ca nu intentioneaza sa aduca modificari la principalele taxe, respectiv TVA, cota unica sau nivelul contributiilor in acest an, fiind in dezbatere doar impozitul forfetar. Codul fiscal va intra astazi in dezbatere publica, si va fi aplicat din 2010.
O conditie asumata prin acordul de finantare cu FMI este implementarea unui sistem de monitorizare financiara a companiilor de stat in vederea imbunatatirii performantelor sau a reducerii pierderilor.
„Companiilor de stat intentionam sa nu li se mai permita sa acumuleze noi arierate si ele va trebui sa se restructureze din acest punct de vedere pentru a-si putea consolida si creste performanta economica", a explicat Pogea.
De asemenea, conform intelegerii cu expertii Comisiei Europene si ai Fondului, in anul 2009 urmeaza sa fie aprobata legislatia de restructurare a sistemului public de salarizare - legea sistemului unic de salarizare, care va prevedea o perioada graduala de implementare de pana la trei ani.
Obiectivele acestei legi sunt unificarea grilei de salarizare din sectorul public, reformarea actualului si