Faţă de adolescenţii europeni, cei români consumă mai puţine droguri, însă abuzează de vin şi bere de la vârste fragede. Sursa: Reuters
Pentru elevii de 16 ani din România este tot mai „cool” să consume droguri, arată un studiu european (ESPAD), desfăşurat la nivel internaţional. Faţă de alţi adolescenţi europeni, cei români consumă totuşi mai puţine stupefiante, dar mai mult alcool şi tutun.
„În următorii ani, consumul va fi în creştere şi pe segmentul stupefiantelor”, apreciază Aurel Nechita, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS). În aceste condiţii, Guvernul a decis desfiinţarea centrelor antidrog, de la 1 aprilie, şi trecerea lor din subordinea Agenţiei Naţionale Antidrog, în cea a Ministerului Sănătăţii.
Deşi mai sunt doar câteva zile până la desfiinţarea acestor centre, funcţionarii din MS nu au fost însă pregătiţi pentru schimbare, iar fondurile ce vor fi puse la dispoziţie nu au fost făcute publice. Din această cauză, este posibil ca pentru o perioadă să dispară posibilitatea administrării de metadonă la consumatorii înregistraţi. Studiul ESPAD a mai arătat că în cazul adolescenţilor români, consumul de marijuana, de exemplu, este cu 10% mai mic decât media europeană. În schimb, consumul de bere şi vin depăşeşte cu 10% media europeană.
Viciile încep de la vârsta de 13 ani
În privinţa consumului de cocaină, România se apropie de media europeană.
”La noi, se pune şi problema debutului precoce. Vârsta la care încep aceste vicii este cea de 13 ani. Tinerii români nu consumă mult alcool, ţigări sau droguri, în comparaţie cu adolescenţii europeni, dar când se apucă de ele o fac mult prea devreme”, a comen tat rezultaltele studiului Cristian Vlădescu, director al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar.
Accesul la stupefiante este facil