Vânzătorii care nu vor banii pe loc sunt o atracţie pentru mulţi români care nu stau prea bine cu finanţele sau nu au timp liber. În plus, e din nou „la modă” vânzarea alimentelor pe datorie. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Între două telefoane, probează o bluză, aleg un inel, miros un parfum. Este obiceiul multor angajaţi atraşi de negustorii ambulanţi care se strecoară în multinaţionale dar şi printre lucrătorii de la stat. Vânzările ilegale de haine, cosmetice sau bijuterii sunt ţinute în viaţă de cei care nu au timp să meargă prin magazine, dar şi de atracţia plăţii „la salariu”. Alt gen de cumpărături care înfloresc în această perioadă sunt cele la micile magazine de cartier, unde doritorii de alimente sunt notaţi la caieţel şi păsuiţi cu plata până la leafă sau la pensie.
Cumperi acum, dai banii la salariul următor
Alina Dumitru lucrează ca recrutor al unei companii de resurse umane, din Capitală, şi îşi petrece la job şi 12 ore pe zi. Are liber duminica şi foarte rar sâmbăta, aşa că nu-şi permite să piardă prea mult timp prin magazine pentru cum părături. „Norocul sau ghinionul meu este că la serviciu vin femei care vând haine, bijuterii şi cosmetice.
Am fost nevoită să apelez la astfel de cumpăraturi, dar sunt conştientă că nu este deloc o metodă ieftină. Unele produse sunt vândute la preţ dublu faţă de magazine. Pe de altă parte, este şi o variantă ideală atunci când nu ai bani, pentru că nu trebuie să le plăteşti pe loc. Cumperi acum şi dai banii la salariul următor. Nu e o soluţie grozavă pentru că ajungi să cumperi mai mult decât îţi trebuie”, este de părere Alina.
Atracţia plăţii în rate
Diana, o tânără din Iaşi, are o leafă de 800 de lei. Foarte rar îşi permite să meargă la cumpărături pentru a-şi lua un parfum sau o bluză. „La serviciu la sora mea vine o femeie care vinde haine la