Continua dezvoltare a lumii moderne si utilizarea tuturor mijloacelor naturale pentru progresul tehnologic pot avea grave consecinte asupra planetei. Oamenii de stiinta de la NASA cred ca, intr-un scenariu pesimist, doar 90 de secunde ne despart de un dezastru general, care ar putea avea loc nu mai tarziu de anul 2012.
Cercetatorii Universitatii din Colorado au analizat modul in care poate arata planeta in viitorul apropiat. Ei cred ca utilizarea excesiva a formelor de energie alternativa dauneaza echilibrului planetar, informeaza NewScientist.
"Suntem din ce in ce mai aproape de un posibil dezastru", este de parere profesorul Daniel Baker. Este greu sa ne imaginam acum ca o furtuna solar se poate indrepta catre Pamant, dar totusi, este posibil, crede Baker.
Praful interplanetar si plasma sistemului solar sunt puternic incarcate cu energie. Daca unele particule se desprind de aceasta suprafata sub forma vantului solar, ele circula liber prin spatiu.
Vantul planetar poarta uneori o cantitate mare de plasma, unde sunt dezvoltate energii puternice. Daca acest camp interactioneaza cu sistemul magnetic al Pamantului, rezultatul este unul rapid si devastator.
Incursiunea plasmei in atmosfera provoaca schimbari in configuratia magnetica a Pamantului. Curentii indusi, la valori foarte mari, si energia dezvoltata pot interactiona cu orice circuit electric existent.
Astfel, la nivelul energiei de consum, se produc intreruperi, dar consecintele globale sunt mult mai grave, au mai spus cercetatorii.
Solutia pentru evitarea unui astfel de scenariu pesimist este atentia in folosirea resurselor naturale. Astfel, orice progres tehnologic trebuie sa fie insotit de protejarea echilibrului planetar si a mediului inconjurator.
Continua dezvoltare a lumii moderne si utilizarea tuturor mi