Cu toate ca sectorul bancar ar putea sa-si mentina finantarile pentru Romania, companiile straine vor retrage fonduri din economie.
Statul a contractat un imprumut extern de la institutii publice straine - Comisia Europeana, FMI sau BERD pentru a compensa iesirea capitalurilor private straine, a explicat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu. „Romania a constatat ca nu mai este in situatia sa aiba intrari nete de capital pe sectorul privat - care e preponderent -, ci iesiri nete. (...) Noi compensam aceasta iesire cu capitaluri publice", a declarat Isarescu intr-o conferinta de presa extraordinara, organizata la sediul BNR. Conferinta a fost organizata dupa ce miercuri fusese anuntata incheierea unui acord de finantare externa, in cadrul caruia Romania va obtine 12,95 mld. euro de la FMI, 5 mld. euro de la Comisia Europeana si cate un miliard de euro de la Banca Mondiala si BERD. Fondurile vor putea fi trase intr-un interval de doi ani.
Isarescu accepta astfel ceea ce respingea acum mai putin de o luna, cand se intreba retoric de ce ar trebui statul sa se imprumute pentru a acoperi o datorie privata.
Guvernatorul a aratat ca, dupa ce in 2008 intrarile de capitaluri private straine s-au ridicat la 16-17 mld. euro, anul acesta vor mai intra doar 4-5 mld. euro, ceea ce presupune o ajustare. „Erau doua cai: o ajustare extrem de mare a economiei, care s-a dezvoltat pe finantare externa. Nicio economie nu se poate ajusta cu 7% din Produsul Intern Brut intr-un singur an. Mergem pe varianta a doua, facem o anumita ajustare a economiei si balantei de plati."
Astfel, deficitul de cont curent ar urma sa coboare anul acesta la 7%-8% din PIB, de la peste 12% in 2008. Ajustarea incepuse inca de anul trecut, cand deficitul s-a ingustat de la peste 13% din PIB, varful atins in 2007.
Nivelul foarte ridicat al deficitului de cont curent, care