* condiţia impusă: respectarea normelor sanitar-veterinare * şefii de la OJPC şi DSVSA spun că, până la Paşti, se va monitoriza cu atenţie comercializarea cărnii de miel, a ouălor, vinului şi produselor lactate
Autorităţile brăilene promit să aibă grijă de sănătatea consumatorilor, prin supravegherea atentă a comercianţilor care scot la vânzare produse specifice sărbătorilor pascale.
"Ştim, din experienţa anilor trecuţi, că în preajma Paştilor comercianţii încearcă să profite de volumul mare de vânzări, strecurând pe piaţă tot felul de produse neconforme sau expirate. Din acest motiv, în perioada următoare se va urmări cu mare atenţie modul de comercializare a cărnii de miel, a peştelui, vinului sau ouălor. Asta nu înseamnă, însă, că nu vom avea în vedere şi alt gen de mărfuri, ce nu ţin neapărat de sărbătoarea religioasă care se aproprie", a declarat, ieri, în cadrul unui colegiu prefectural, Florian Ionaşcu, inspectorul şef adjunct al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, a dat asigurări că şi inspectorii veterinari vor monitoriza îndeaproape comerţul cu carne de miel, ouă sau lactate. Drăgan a anunţat că mieii vor putea fi sacrificaţi în mod tradiţional, deoarece Uniunea Europeană a acordat acest drept României. În gospdăriile particulare pot fi tăiaţi, însă, numai mieii rezervaţi consumului familial. Cei destinaţi comercializării se vor sacrifica doar în spaţii autorizate, iar transportul lor în viu trebuie însoţit de certificatul sanitar-veterinar specific acestei operaţiuni. "Ca şi până acum, se vor identifica, în pieţele din municipiu şi din celelalte oraşe din judeţ, spaţii unde să se facă sacrificarea, cu asistenţă sanitar-veterinară şi cu examinarea cărnii înainte de comercializare. O astfel de examin