Salata din sfecla rosie cu mazare verde (vinegreta)
Ingrediente: 2-3 sfecle rosii (impreuna sa cantareasca cam 0,5 kg), 600-800 g cartofi nesfaramiciosi, un morcov marisor, 2-3 castraveti murati (cam 200 g), un borcan de 0,5 g mazare verde, o ceapa, 50 g ulei de floarea soarelui, o legatura patrunjel, sare dupa gust (in loc de mazare verde se poate folosi fasole fiarta bine, iar in loc de castravete murat - varza murata).
Mod de preparare: Se spala bine sfecla si se pune la fiert cu putina sare, intreaga. Ca sa fie patrunsa bine, se lasa 2,5-3 ore pe foc. Separat se fierb cartofii in coaja si morcovul. Cand sunt toate gata, se scurg de apa si se racesc. Se curata sfecla, morcovul si cartofii de coaja si se taie cubulete mici. Se adauga castravetele si ceapa taiate marunt, mazarea scursa de zeama. Se amesteca toate impreuna, se adauga sare si ulei sau maioneza de post (puteti folosi si uleiul de masline). Se serveste ca aperitiv.
Sarmale in frunze de leurda, artar sau podbal
Ingrediente: 0,5 kg orez, 200 g crupe de porumb, grau sau hrisca, 200 g ghebe (din conserva,) 3-4 cepe, un praz nu prea mare, un morcov, un cartof maricel, un mar mare aromat, 200 g varza alba, un ardei capia, 2-3 radacini patrunjel, un sfert dintr-o radacina de telina nu prea mare, 2 linguri pasta de rosii, un pahar suc de rosii, un pumn curcudele (porumbe) uscate, 150 g ulei de floarea-soarelui, patrunjel, marar si ceapa verde, condiment pentru sarmale, menta rece uscata, rozmarin, busuioc, cimbru, sare.
Mod de preparare: Mai intai se aleg frunzele de leurda, artar sau podbal, se spala, se oparesc putin si se lasa l-a racit. Apoi se trece la prepararea umpluturii. Se alege orezul si se spala bine, apoi se lasa pentru jumatate de ora sub capac, in apa fierbinte, sa se umfle. Crupele de porumb, grau sau hrisca se spala de cateva ori. * Intr-un ceaun cu