» Incalzirea globala cu 1,5-2,5°C ar putea duce la pieirea pinguinilor, a recifurilor de corali sau a testoaselor marine.
» In ultimii 15 ani au fost inregistrati cei mai caldurosi ani din 1856 pana in prezent.
» Amenintarea este cu atat mai mare pentru speciile ale caror populatii au fost deja reduse drastic de activitatea umana, de fragmentarea habitatelor, vanatul ilegal, comertul necontrolat si dezvoltarea economico-sociala nesustenabila.
Analize recente au aratat ca aceasta crestere este cauzata aproape in intregime de utilizarea combustibililor fosili in scopul producerii de energie (iar restul provine in mare masura din defrisarea padurilor tropicale, ceea ce duce, in cele din urma, la eliberarea carbonului blocat in biomasa). Un alt fapt il constituie cresterea constanta a nevoilor de energie ale omenirii: acestea s-au majorat cu 15% doar in primii cinci ani scursi de la inceputul secolului XXI, cresterea estimata pana in 2030 fiind de minimum 60%. Reglementarile propuse de Executivul european vizeaza reducerea cu 10% a emisiilor de gaze poluante in intervalul 2011-2020. Astfel, obiectivul UE pentru 2020 este scaderea emisiilor de dioxid de carbon cu 500 de milioane de tone.
Ursul polar – impact catastrofal
Simbol al mediului arctic, ursul polar este acum si simbolul impactului catastrofal pe care incalzirea globala il are asupra planetei. Exista aproximativ 25.000 de ursi polari, (marea majoritate in Canada – 13 dintre cele 19 subspecii). Un studiu recent arata ca 42% din habitatul propice ursilor polari va disparea pana la jumatatea secolului XXI. Problemele cele mai grave apar primavara si vara, cand ursii polari se inmultesc si isi asigura rezervele de hrana pentru lunga iarna arctica.
Aproximativ doua treimi din populatia de ursi ar putea disparea daca aceste predictii se adeveresc. Se preconizeaza ca, in