Timp de o oră, de la ora 20.30, Planeta stinge lumina. Ecologiştii speră ca un miliard de oameni din lumea întreagă să stingă lumina într-un gest simbolic. La Cluj-Napoca, mai multe iniţiative se alătură campaniei mondiale a World Wide Fund for Nature (Fondul Mondial pentru Natură). Printre acestea, filiala locală a Greenpeace şi un grup de studenţi de la Geografie şi Biologie, susţinuţi de Asociaţia Studenţilor din Universitatea Sapientia, Uniunea Studenţească Maghiară din Cluj, Consiliul Studenţilor din Colegiul Reformat Apafi Mihaly şi Asociaţia Transilvania Verde.
La nivel mondial, s-au alăturat campaniei 2.848 de oraşe din 83 de ţări, iar peste 800 de clădiri sau obiective vor rămâne fără iluminat.
Primăria Cluj-Napoca s-a alăturat în cele din urmă campaniei, anunţând ieri că va stinge iluminatul arhitectural al clădirilor care aparţin de municipalitate.
„E o veste bună că Primăria s-a alăturat, la fel cum au anunţat cele din Bucureşti, Braşov, Botoşani, Tulcea sau Timişoara”, spune Gocz Tibor, organizator din partea grupului de studenţi la Geografie.Zoltan Pal, asistent la Facultatea de Geografie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, crede că această oră simbolică se poate transforma într-o conştientizare pe termen lung asupra freneziei cu care consumăm energia electrică.
Cu multe lumânări
Cu motto-ul „Nu fi la curent!”, campania celor de la Geografie se va desfăşura în Piaţa Unirii, la statuia lui Matei Corvin. Aici sunt aşteptaţi peste 150 de tineri, care vor forma din lumânări sigla campaniei în trei limbi: engleză, română şi maghiară. Campaniei s-au alăturat mai multe firme care au sedii în Piaţa Unirii şi care au anunţat că vor renunţa la reclamele luminoase şi vor reduce pe cât posibil consumul de energie electrică. Seara va fi continuată în mai multe localuri, unde se va renunţa, de asemenea, la lumină, alegân