Studenţii basarabeni din Iaşi nu pot merge acasă să-şi vadă familiile. Anastasia Condruc, de 20 de ani, din republica Moldova a venit la Iaşi să studieze jurnalismul. Duminica trecută, a plecat împreună cu alţi 50 de studenţi, români şi basarabeni, în Republica Moldova, la un protest împotriva comunismului. „Când am ajuns la punctul de trecere a frontierei Leuşeni, ni s-au luat paşapoartele şi abia după o oră de aşteptare în vamă, a venit un grănicer la noi. Ne-a pus să ne numărăm şi să-i spunem câţi dintre noi sunt basarabeni, de ce sex sunt, şi câţi sunt români”, povesteşte studenta. După alte două ore de aşteptare, li s-a comunicat că nu au voie să intre pe teritoriul Republicii Moldova pentru că şoferul maşinii în care se aflau nu avea o procură specială. „Nici când am făcut rost de acest act nu ni s-a permis să intrăm ”, mai spune Anastasia Condruc.
Nu vor renunţa
Tânăra spune că măsurile abuzive au fost luate de comunişti pentru a „proteja” alegerile parlamentare de pe 5 aprilie. „Vrem să mergem să votăm, dar mai mult ca sigur nu ne vor da voie să intrăm. Părinţii noştri sunt foarte îngrijoraţi. Ne sună mereu şi ne roagă să ne liniştim de teamă să nu păţim ceva. Noi vrem însă să schimbăm ceva acolo, pentru că, deşi suntem la studii în Iaşi, familiile noastre au rămas în Moldova”, mai spune Anastasia.
Pelerinaj în Capitală
În ziua alegerilor, studenţii basarabeni intenţionează să meargă la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti pentru a vota împotriva comuniştilor. „Ne vom suna şi părinţii, rudele şi toţi cunoscuţii să le explicăm de ce comuniştii nu mai trebuie să fie la putere şi să voteze împotriva lor”, susţine şi Dan Caranfil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi.
Măsurile draconice luate la graniţă de autorităţile moldovene împotriva cetăţenilor români şi a tineri