Gorjenii care respectă canoanele trebuie să-şi gătească singuri Cei care respectă rigorile postului Paştelui nu se pot baza pe restaurantele din oraş pentru a mânca. Sunt foarte puţine acele localuri care au incluse în meniu sortimente pentru astfel de persoane.
„Şi eu şi soţul meu ţinem post şi pentru că stăm mult la serviciu am căutat restaurante în care să mâncăm. Din nefericire, nu sunt variante! Fie acceptăm o salată, fie murim de foame. Nu înţeleg de ce restaurantele nu profită de această perioadă“, declară Mădălina Stoiconiu, consilier juridic, Târgu-Jiu.
Proprietarii restaurantelor, rigizi
Cea mai sigură rămâne bucătăria proprie şi asta pentru că proprietarii restaurantelor nu se pliază după cerinţele de sezon ale clienţilor. „Nu avem nici solicitări prea multe şi în plus este mai greu să schimbăm radical meniul. Avem mâncare de post la linia de autoservire, dar în restaurant nu facem decât pentru comenzi mai mari, cum ar fi pomeni. În rest nu facem mai mult de opt porţii“, afirmă Florin Lazăr, administratorul unui restaurant.
Chiar dacă acele feluri de mâncare nu sunt atât de complicat de făcut şi nu sunt nici costisitoare, proprietarii restaurantelor nu îmbrăţişează această idee.
Clientul nostru, stăpânul nostru
Restaurantele cu specific românesc din Târgu-Jiu, două la număr, profită de faptul că ceilalţi nu au în meniu mâncăruri de post. „Nu sunt puţini cei care vin şi comandă mâncare de post, sunt persoane care vin zilnic. Este adevărat că în zilele de miercuri şi vineri avem cei mai mulţi clienţi care solicită astfel de sortimente“, mărturiseşte Andreea Durică, proprietar de restaurant.
Pe lângă meniul obişnuit, cei care îşi respectă clienţii au răspuns la solicitările lor şi au venit şi cu mâncăruri de sezon, cum ar fi ciorba de urzici.
„Clienţii care ne trec pragul