"In conditii de criza, Occidentul a abandonat globalizarea si economia de piata si a trecut la nationalism economic. Pe care insa nu-l permite si altora"
Gratie slabiciunii si greselilor noastre, FMI-ul ne-a verificat din nou situatia financiara. S-a documentat la fata locului, desi stia dinainte toate raspunsurile. Ne-a descusut, ne-a pus intrebari incrucisate. "Gulerele albe" de la Washington au dorit sa vada "gaurile negre" ale economiei si au facut scenarii catastrofice de recesiune. Au si lansat pe piata o cifra exploziva: - 4%! Adica economia Romaniei va "creste" cu minus patru la suta. In limbajul lor de lemn, nu poti spune ca economia "va scadea" cu 4% sub zero. Musai sa numesti caderea drept "urcare negativa". Asta-mi aminteste de piesa "Revizorul", pusa in scena, in anii '80, de Lucian Pintilie si interzisa dupa prima vizionare. Toma Caragiu si Virgil Ogasanu, cu rucsacuri grele in spate, coborau pe o scara in spirala. Din cand in cand, cu vocea lui inimitabila, nemuritorul Caragiu rostea, gafaind, doar doua vorbe, urmate de hohotul de ras si de aplauzele publicului: "urcam, urcaam!" Asa si astazi: spunem ca "urcam negativ", ca sa nu spunem ca ne prabusim. Odata cu vizita FMI, lumea a inteles ca, in fine, criza nu mai este o gluma, desi oficial se spune ca Fondul nu mai e lupul cel rau din anii '90. Dar despre talcul acestei vizite, despre criza economica romaneasca si despre consecintele reluarii relatiilor cu... "pompierul mondial", analistul Ilie Serbanescu are, ca fin cunoscator, cateva observatii.
"Pentru mine, solutia magica in timp de criza este... muntele"
- Daca tot vorbim despre criza, sa incepem cu un exemplu concret: dumneavoastra. Cum reusiti sa va descurcati, domnule Ilie Serbanescu?
- Ca pensionar cu o pensie nici mica, nici prea mare, dupa 45 de ani de activitate, cu posibilitatile mele de a mai