Cărţile vechi, cu preţuri mici, erau foarte căutate de oameni preocupaţi de conţinut şi nu doar de aspect Anticariatele au reprezentat o alternativă pentru librării. Cu preţurile mici, ele erau căutate de oamenii preocupaţi de conţinut şi nu doar de aspect.
Chiar dacă ultimii ani nu-i mai surprind pe arădenii preocupaţi de citit, anticariatele au reuşit să-şi păstreze un public fidel. Din păcate, piaţa i-a pus la grea încercare, astfel că a rămas în picioare un singur anticariat. Acesta încă atrage şi pentru că preţurile din librării sunt mari pentru elevi sau studenţi.
„E greu să te apropii de librării, la ce preţuri au astăzi cărţile noi. Mă bucur că încă mai există locuri în care poţi să-ţi permiţi o carte. Mi se pare şi o formă de snobism să dai sute de lei pe o carte, doar pentru că are coperţile lucioase. În fond, contează ce găseşti între coperţi”, e de părere Mihai Jurje, elev în an terminal la unul din liceele arădene, care spune că-şi doreşte să urmeze cursurile unei facultăţi umaniste. Operele unor clasici universali sau români pot fi cumpărate pe sume modice. O cafea băută la unul din localurile din centrul Aradului (7 lei) echivalează cu două volume de Dostoievski. Preţurile încep de la 2 lei şi merg, în general, până la 10-12 lei. Media e de 5 lei, iar cărţile se prezintă în stare bună.
Se citeşte mai puţin
Beletristica rămâne cea mai căutată arie, dar oferta e variată, de la literatură sportivă, la titluri contemporane, SF sau cărţi ce prezintă vieţi de artişti. Există şi volume în limba engleză sau maghiară, enciclopedii sau studii, la preţuri ceva mai mari. „Tot e mai ieftin, pentru că cele noi ajung să coste sute bune. E bine că încă există oameni care le caută, pentru că se citeşte foarte puţin, în comparaţie cu deceniile trecute. Sigur, acum există alte modalităţi de umplere a timpului liber, dar